Prefabwoning

Prefab woning bouwen

De keuze voor een prefab woning bouwen heeft als grootste voordeel dat de bouwtijd aanzienlijk verkort wordt. De elementen waarmee de woning wordt opgebouwd, worden geprefabriceerd zodat de woning in korte tijd op de bouwplaats in elkaar gezet kan worden. De prefabricage gebeurt in de fabriek onder ideale omstandigheden waardoor bouwfouten en weersinvloeden zoveel mogelijk worden voorkomen. Meestal bestaat een prefabwoning uit houtskelet-elementen.

Praktische voordelen Prefab woning bouwen

Een prefab woning bouwen heeft veel praktische voordelen ten opzichte van traditionele bouw. Een voordeel is dat met een relatief dunne buitenschil een hoge isolatiewaarde kan worden bereikt. Daardoor heeft een dergelijke woning, vergeleken met hetzelfde bouwvolume in traditionele bouw, meer woonoppervlak. Daarnaast biedt houtskeletbouw – zoals een prefab woning ook wel wordt genoemd – een grote constructieve vrijheid die ten goede komt aan de ontwerpmogelijkheden. Ook wordt door het toepassen van hout het gewicht van de woning geminimaliseerd waardoor volstaan kan worden met een lichtere fundering. Een ander constructief voordeel van een prefabwoning in houtskeletbouw is dat de woning beter in staat is om trillingen en bewegingen te absorberen. Het is daarom de ideale bouwmethode voor het bouwen van woningen in het aardbevingsgebied in de provincie Groningen.

Milieuvoordelen

Naast deze praktische voordelen is een prefab woning minder belastend voor het milieu. Door de toepassing van hout als bouwmateriaal heeft de woning een lagere CO2-afdruk doordat hout een bijdrage levert aan het opslaan van CO2 en er tijdens het bouwproces minder CO2 wordt uitgestoten.

Ook het ontwerp van de buitenkant van de woning kenmerkt zich door de grote mate van vrijheid. Het uiterlijk kan worden aangepast aan de smaak van de bewoner, maar er kan ook worden gekozen om de woning op te laten gaan in zijn omgeving. Zo kunnen de gevels bekleed worden met onbehandelde of in kleur geschilderde houten delen of beplating of kunnen de gevels worden opgetrokken in baksteen of worden gestuukt. Ook de combinatie van deze materialen kan een fraai resultaat opleveren.

Onze prefabwoningen

De door ons ontworpen prefabwoningen bevinden zich zowel in landelijke gebieden als in een dorpse omgeving. De vormgeving en het uiterlijk van de woningen is daaraan aangepast. Zo is er in een landelijke setting gekozen voor een landschappelijke uitstraling, zoals die van een schuurwoning en in het geval van een dorpse omgeving, voor een gevelafwerking in baksteen of stukwerk. De daken zijn, afhankelijk van de context, bedekt met dakpannen of golfplaten. In de woningen zijn vide’s opgenomen en alle binnenwanden zijn dubbelzijdig bekleedt met houten platen, wat met name de geluidsisolatie tussen de ruimten in de woning ten goede komt. De houten platen zijn soms in het zicht gelaten als wordt gekozen om een prefab woning te bouwen,  waardoor een warme sfeer wordt gecreëerd, of met gipsplaten bekleed die met stukwerk afgewerkt zijn.

Prefabwoning(en):

Westernieland

Westernieland (kleine woning)

Zuurdijk

Zijldijk

Den Andel

Vesti Fides

Heeft u een project in gedachten, vragen of advies nodig?

Neem dan gerust contact op.

Contact