“Bruikbaarheid en uitstraling zijn essentieel voor een goed en duurzaam fuctionerend gebouw”

Jacob Veltman

In Groningen studeerde ik aan de HTS en vervolgens aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Aansluitend heb ik daar bij diverse gerenommeerde architectenbureaus gewerkt. Sinds 1996 ben ik als zelfstandig architect werkzaam, de laatste vijftien jaar vanuit het noord-Groningse Winsum, waar ik geboren en getogen ben.

Het weidse Groninger landschap is een inspirerende omgeving: de jaargetijden die afwisselend groen, goudgeel of glimmend zwart kleuren, met daarin de intieme en oplopende rood-oranje bebouwing van de wierdedorpen. De vruchtbare klei waarop al eeuwenlang gewoond en gewerkt wordt, die welvaart bood en die werd gebakken tot de grote, dieprode stenen waarvan met indrukwekkend vakmanschap de stoere kerken en torens werden gebouwd.

Bij het ontwerpen van gebouwen zijn altijd meerdere factoren van belang. Allereerst natuurlijk de wensen van de opdrachtgever. Die wensen probeer ik zo optimaal mogelijk in het ontwerp te verwerken. Daarbij kunnen andere factoren een inspirerende rol spelen: de locatie en de omgeving, de mogelijkheden die zij bieden qua uitzicht en zonlicht, maar ook de geschiedenis van de plek. Zo krijgt elk ontwerp zijn eigenheid en een verbondenheid met de plek en omgeving en kan het ontwerp bijdragen aan de beleving van die omgeving. De uitwerking van het ontwerp is gebaseerd op de helderheid van het concept, de logica van het bouwen, de waardering voor traditie maar ook op de vrijheid die een abstracte benadering geeft.

Daarnaast is een pragmatische benadering van de opgave belangrijk. Duurzaamheid, energiezuinigheid, bouwkosten en, in noord-Groningen, de bevingsbestendigheid, vormen een integraal onderdeel van het ontwerp.

Heeft u een project in gedachten, vragen of advies nodig?

Neem dan gerust contact op.

Contact