Westernieland – ‘Lutje hoes’

Opdrachtgever: particulier

De woning is ontworpen voor twee ‘stadjers’ die van de rust en de ruimte van het Groningse platteland houden en zich daar regelmatig willen terugtrekken in een klein huis, sober in uitstraling, indeling en gebruik. De plek leent zich daar goed voor: een kleine kavel aan de noordrand van het dorp en op slechts een paar kilometer van de waddendijk.

Naast de wensen van de opdrachtgever zijn de uitgangspunten van ‘passief bouwen’ leidend geweest bij het ontwerp: een optimaal geïsoleerde woning met veel, driedubbel, glas aan de zuidzijde voor het opvangen van licht en zonnewarmte in de winter. Daarboven loopt het dak door als luifel om de warmte van de zomerzon buiten te houden. De overige gevels van de woning zijn zo gesloten mogelijk gehouden ter voorkoming van warmteverlies. De noordgevel is gelegen aan de straatzijde en bestaat uit twee delen: een donkergekleurd laag deel en een hoog, overdekt en sereen wit gekleurd deel met daarin de voordeur en entree. Hoewel gesloten, oogt deze zijde van de woning daardoor vriendelijk en uitnodigend. De gevels zijn met afwisselend horizontale en verticale donkergekleurde houten delen bekleed. Als dakbedekking worden antracietkleurige golfplaten toegepast.

De woning heeft een gebruiksoppervlak van circa 36 m2. Hoewel de woning klein is, oogt hij ruim doordat de leefruimtes in elkaar overlopen onder de circa 4 meter hoge nok. De woning is ingedeeld in een hoge kamer met open keuken, twee nissen voor bedsteden, een badkamer en een berging. Binnen zijn alle wanden en de binnenzijde van het dak afgewerkt met multiplexplaten. De vloer is een geïsoleerde, gevlinderde en geïmpregneerde betonvloer.

De woning is energie-neutraal en heeft geen aansluiting op het gasnet. De gebruikte energie wordt gecompenseerd door 16 zonnepanelen te plaatsen op het zuidelijke dakvlak van de woning. De woning wordt verwarmd door middel van elektrische radiatoren, waarbij de geïsoleerde betonvloer als een buffer werkt die grote temperatuurverschillen in de woning voorkomt. Een elektrische boiler zorgt voor warm water en er wordt elektrisch gekookt. Om het elektriciteitsverbruik te minimaliseren zijn alle ruimten van (dak)ramen voorzien zodat er zo weinig mogelijk gebruik van kunstlicht hoeft te worden gemaakt. Om de stilte in het woongedeelte te garanderen zijn de koelkast en de wasmachine in de berging geplaatst, waarbij de koelkast tevens zorgt voor voldoende warmte in deze ruimte.

Heeft u een project in gedachten, vragen of advies nodig?

Neem dan gerust contact op.

Contact